Gode råd

Det er vigtigt at vælge korrekt fodtøj fra barnets start, så du undgår følgeskader af forkert fodtøj.

En undersøgelse fra universitet i Schweitz, viste at 2% bliver født med fodproblemer eller forkert fodstilling, men i 18 års alderen er det tal steget til 30%. Desuden gik 52% i for små sko og 13% i for store sko. 

Begge dele er lige skadelige for fødderne.

 • - Går barnet i for små/smalle sko over længere tid, er der risiko for misdannelse af foden. 

 • - Tæerne vil “krympe” sammen og besvære barnet fremover, både ved gang og løb. Samtidig giver det dårligt blodomløb i foden. Er fødderne først blevet misdannet, er det utrolig svært at rette ud igen. Det kan bedst betale sig at investerer i ordentligt fodtøj og få en korrekt rådgivning med det samme. 

 • - Går barnet i for store sko “svupper” foden rundt i skoen og barnet bruger derfor ekstra muskler på dels at holde skoen på, dels at holde balancen / gå rigtigt. Foden vil som følge heraf, vokse skævt og give store gener fremover. 

 • - Fodtøj i arv er generelt en rigtig dårlig løsning. Hvert barn trykker forskelligt i fodtøjet og tilretter indersålen, så den er optimal til første bruger. Fodtøj former sig efter barnet. Det er vigtigt at barnet får sko som passer præcist til foden, og derfor følger foden når barnet går. Barnets fod indeholder så meget brusk og er så bløde, at tæerne hurtigt vil lægge sin i en forkert stilling, hvis skoene ikke passer til foden. Så selv om man synes der er meget at spare ved at lade fodtøj gå i arv, så er det et rigtigt dårligt sted at spare. Selvom fodtøjet ikke ser slidt ud udvendig, kan faconen godt have ændret sig inde i skoen. 

 • - Husk: dit barn skal have foden hele livet og jo bedre du beskytter foden, jo bedre vil dit barn gå.
   
 • - Gummistøvler kan til nøds gå i arv, da du ofte kan skifte indersålen ud med en ny. Er du i tvivl, så kom ned i butikken, vi hjælper dig gerne. 

Fodens opbygning

Foden består af 29 knogler og er den del af kroppen, hvor der er flest knogler. Med alle de knogler samlet på et lille område, er det nødvendigt med korrekt og fleksibelt fodtøj, så foden ikke skal bruge unødige kræfter på at bøje sålen.

Sko med hårde / stive såler kan give: 

 • - Træthed i fødderne. 

 • - Hovedpine. Under foden sidder der utrolig mange nerver, som kan give hovedpine / ondt i ryggen, hvis de bliver belastet forkert.

 • - Forkert stilling når barnet står. Det er vigtigt at trykket på foden ligger midt for, lidt fremme. 

 Sko med bløde / fleksible såler giver: 

 • - Smil og glæde hele dagen :-) Alt vores fodtøj er med bløde fleksible såler og desuden med Komfort i indersålen. 

Når barnet vokser, ændrer foden karakter fra at være lille, blød og buttet, til mere at ligne en voksen fod.
I alderen 1-2 år, er foden ofte ekstra blød og tyk, hvorfor det er meget vigtigt at finde fodtøj, der er ekstra bredt. Ved 3-4 års alderen kan man efterhånden se om foden bliver tynd / smal eller bred / kraftig. 
Det er meget forskelligt hvordan foden vokser, nogle gange helt op til 2 skonumre på et halvt år (15 mm).

Det mest almindelige er dog at foden årligt vokser: 

 • - 1-2 års alderen omkring 20 mm.
 • - 2-3 års alderen omkring 15 mm.
 • - Herefter vokser fødderne ca. 10 mm om året frem til 15 års alderen. 

 
Husk jævnligt at tjekke fodtøjet, så det ikke bliver for småt. Du kan typisk se det på indersålen, om barnets fod støder mod snuden. 

Perfekt fodtøj 

Hvordan er det perfekte fodtøj? Det er svært at generalisere, så afhængig af barnet er det meget forskelligt, hvad som er bedst.

Der er selvfølgelig nogle gode råd som er generelle, og vi altid følger: 

 • - Fodtøjet skal have en form efter en naturlig fod.
 • - Snuden skal være så bred at tæerne kan ligge uden at blive mast/klemt. De skal altså kunne bevæge sig lidt.
 • - Hælkappen skal være fast og give en naturlig god støtte og den må gerne være med skum, som giver en højere komfort for barnet. I de små størrelser 18 - 25, må hælkappen gerne være lidt højere for at give en bedre støtte, men dog stadig så lav, at foden kan bevæge sig frit.
 • - Sålen skal være blød og bøjelig, der hvor foden afvikler, så bruges de rigtige muskler både i ben og fod.
 • - Materiale skal være blødt og åndbart, gerne læder som altid vil være det bedste.
 • - Foer skal være naturligt. Lad være med at tro på, syntet foer er lige så åndbart som natur foer. Det er det IKKE!! 

Hvor store skal børnesko være? 

Som udgangspunkt skal det nye fodtøj være mellem 10-15 mm længere end foden er. Dels for at sikre noget voksetillæg. Men også for at foden kan bevæge sig frit i skoen. Når barnet bevæger sig, glider foden op til 5 mm frem og tilbage. Til startersko eller prewalkers anbefaler vi dog et maks tillæg på 10 mm.

Du kan selv måle længden på foden forholdsvist nemt:

Lad barnet stå op ad et fodpanel og lig en bog lige ud foran den længste tå. Bed barnet gå til side, og mål herefter længden fra panelet ud til bogen.

Husk at Tjubangsko.dk kun sælger fodtøj i de allerbedste materialer, der altid er fri for krom eller nikkel og opfylder den gældende lovgivning i EU.